Για ποιά Ευρώπη μου μιλάς;

Μια ολόκληρη κοινωνία, η Ελληνική, έχει μπει «για το καλό της» στον αυτόματο πιλότο ενός «τεχνοκρατικού» προγράμματος που συστήνεται ως αναγκαίο, ορθολογικό αλλα και ως η μοναδική λύση. Το σύνθημα των συντηρητικών δυνάμεων παραμένει το: «δεν υπάρχει εναλλακτική». Ως το τέλος του Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, σε μια από κοινού αποδοχή κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και συνεπώς η εξάρτησή της απο τους εταίρους. Σαφώς και η Ε.Ε. στην προκειμένη περίπτωση, παίζει τον ρόλο του αυστηρού πατέρα, πιέζοντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί στους θεσμούς της οικογένειας. Διαφορετικά κινδυνέυει να μείνει χωρίς χαρτζηλίκι και να ζητάει βοήθεια από άλλες οικογένειες (βλέπε Ρωσία). Το τελευταίο σενάριο φυσικά δεν αποτελεί λύση, μιας και στην περίπτωση αυτή η μικρή Ελλάδα απλώς θα αλλάξει προστάτη.

Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα άφησαν καμμένη γη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους1: 25%: Πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, 28%: Μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, 28,5%: Πτώση στην κατανάλωση τροφίμων, 61%: Μείωση στη μέση σύνταξη που έχει πέσει στα 833 ευρώ, 45%: Το ποσοστό των συνταξιούχων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, 26%: Ανεργία (50% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών). Σε μια χώρα με συνεχώς αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου2 και στα πλαίσια της σημερινής Ε.Ε, αμφιβάλλουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει μία διαφορετική πολιτική, κοινωνικού χαρακτήρα, όπως επαγγέλεται. Το προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα θυμίζει τα προγράμματα σοσιαλδημοκρατικού τύπου του ’70-’80, τα οποία ωστόσο στα μάτια των θεσμών, των πιστωτών και των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης φαντάζουν ακροαριστερού χαρακτήρα ή ακόμα και κομμουνιστικά, σύμφωνα με δηλώσεις διαφόρων νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών της Ε.Ε.

Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων της λιτότητας στην κοινωνία, παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, ένα ακόμη θλιβερό φαινόμενο πολιτικού χαρακτήρα. Το αυγό του φιδιού της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του μισανθρωπισμού εκκολαύθηκε κάτω τις πολιτικές κοινωνικής συμπίεσης των λαϊκών τάξεων της Ευρώπης. Δεν μιλάμε μόνο για το νεοναζιστικό μόρφωμα της Xρυσής Aυγής3 στην Ελλάδα, αλλά και για τα ακροδεξιά ευρωσκεπτιστικά στοιχεία στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Front National στην Γαλλία και το AfD στην Γερμανία. Τα τελευταία διαφέρουν μόνο για λόγους πολιτικής καθαρότητας και νομιμότητας στον λόγο και στις πράξεις τους με τις νεοναζιστικές οργανώσεις. Τα αποτελέσματα άλλωστε των Ευρωεκλογών του 20144, επιβεβαιώνουν την άνοδο της ακροδεξιάς.
Εχθρός και εξιλαστήριο θύμα όλων αυτών των μισανθρώπων είναι πάντα ο πρόσφυγας και ο μετανάστης.  Άνθρωποι, οι οποίοι ξεριζώνονται από τις χώρες τους είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω ακραίων γεωγραφικών οικονομικών διαφορών. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που πνίγονται στην θάλασσα της Μεσογείου, στην προσπάθεια τους να μεταβούν στην Ε.Ε. για μία πιο ασφαλή ζωή. Η Ευρώπη φούριο της Frontex, συμβάλλει στην στοχοποίηση του μετανάστη και του πρόσφυγα ως εχθρού υψώνοντας φράχτες και οπλίζοντας ένστολους για την διαφύλαξη των συνόρων τους από τον υποτιθέμενο εξωτερικό εχθρό.

Μιλάμε για την Ε.Ε., η οποία κέρδισε το 2012 το νόμπελ ειρήνης. Μιλάμε για την Ε.Ε. που συμμετέχει σε πολέμους σε ξένα χωράφια. Μιλάμε για την Ε.Ε. που θέτει το δίλημμα στον ελληνικό λαό: ή λιτότητα ή λιτότητα. Μιλάμε για την Ευρώπη, που υποστηρίζει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσεις (βλέπε Ουκρανία).

Εμείς ως εσωτερικοί μετανάστες, οι λεγόμενοι «τεμπέληδες» της Ευρώπης, και θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που μας καθιστούν μια στρατιά ευέλικτου και επισφαλούς εργατικού δυναμικού, έρμαιο στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης, εμείς που ίσως αύριο να είμαστε στην θέση των προσφύγων: ονειρευόμαστε μια Ευρώπη που θα βασίζεται στις επιθυμίες των λαών, στην οποία οι ίδιοι θα διαχειρίζονται τον πλούτο που θα παράγουν, αλληλέγγυα και οργανωμένοι απο κάτω προς τα πάνω, παραμερίζοντας τραπεζικά και οικονομικά συμφέροντα. Μία Ευρώπη, που θα αποτελεί πραγματικά έδαφος ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων ελεύθερων, και όχι μόνο προϊόντων και εμπορευμάτων.

1 Από το πρωτοσέλιοδο της εφημερίδας TheGuardian 18.06.2015

2 Σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για το 2014 το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του πλούτου, ποσοστό αυξημένο κατά 8% από το 2007.

3 Ο αρχηγός και τα μέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα για εγκληματικές πράξεις και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Για λεπτομέρειες της δίκης βλ. http://www.goldendawnwatch.org

4 Άνοδος 1,88% για το κομμα του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (Ε.Σ.Μ.), σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2009.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s