Όνειρα εφοπλιστικής νυκτός

Απάντηση στην ανακοίνωση της DHW

thewagegap

Οι δηλώσεις του κυρίου Κοτσαμπόπουλου, εκπροσώπου τύπου και εκτελεστικού αντιπροέδρου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), μέσω άρθρου στο Facebook στις 29 Ιανουαρίου  περί εφαρμογής περαιτέρω φοροαπαλλαγών υπέρ των εφοπλιστικών ομίλων στην ελληνική ναυτιλία με αφορμή αντίστοιχα νομοθετήματα στο ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας, είναι εξοργιστικές. Οι λόγοι είναι πολύ σαφείς:

Στην Ελλάδα ο εφοπλιστικός κλάδος έχει το ξεχωριστό προνόμιο μίας συνταγματικής προστασίας, καθώς το άρθρο 107 του Συντάγματος εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος. Ταυτόχρονα με βάση το ίδιο άρθρο επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. Αυτή είναι μόνο μία από τις 58 ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν το δικαίωμα περίπου 800 ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτών των ρυθμίσεων είναι ο νόμος 2687/1953 (ΦΕΚ 317 Α) και ο νόμος 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α) της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με τον οποίο διασφαλίστηκε ο «οικειοθελής» χαρακτήρας της έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ ο ετήσιος τζίρος του κλάδου είναι της τάξης των 13-14 δις ευρώ, ενώ η φορολογία που προκύπτει ειδικά από τις θαλάσσιες μεταφορές (κέρδη της τάξης των 5,5 δις) είναι μόλις 25 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα στοιχειοθετείται από το Reuters η εικόνα της πενιχρής συνεισφοράς του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο ΑΕΠ, καθώς ο προαναφερθείς τζίρος δεν αγγίζει ποτέ την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο τα παραπάνω ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στους υποκριτικούς ισχυρισμούς του κ. Κοτσαμπόπουλου, ότι περαιτέρω φοροαπαλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα σταθερής εργασιακής απασχόλησης και ελκυστικού εργασιακού πλαισίου. Είναι δυνατόν ένας τόσο προστατευόμενος τομέας, με νόμιμα κέρδη του ύψους που προαναφέρθηκε, να αδυνατεί να προσφέρει εργασιακή σταθερότητα και ελκυστικές συνθήκες εργασίας;

Με την ανακοίνωση του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού σύνδεσμου δεν πέφτουμε καθόλου από τα σύννεφα μαθαίνοντας τώρα ότι ο ελληνογερμανικός «ΣΕΒ» εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στις φιλελεύθερες πολιτικές και σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα σε Ελλάδα και Γερμανία. Στην προκειμένη περίπτωση η πρόταση του ελληνογερμανικού οικονομικού συνδέσμου ως φερέφωνου του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων στην Ελλάδα, που θα υποστούν μια ακόμη μεγαλύτερη φορολογική ληστεία. Παράλληλα θα διατηρηθούν οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες και η απουσία εργασιακών δικαιωμάτων, που εκφράζονται με την ανελέητη εκμετάλλευση πληρωμάτων που κατάγονται κατά κύριο λόγο από χώρες της Ασίας. Η αντίθεση συνεπώς απέναντι σε τέτοιες προτάσεις αλλά και εν γένει απέναντι στην ίδια την ύπαρξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ως τμήμα του ευρύτερου καπιταλιστικού συστήματος, εκφράζει την βαθύτερη αναγκαιότητα της εποχής μας για την επιβίωση των εργατικών στρωμάτων και την οργάνωση της αντεπίθεσής τους. Η συλλογικότητα μας, ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, θέλει να εκφράσει μία άλλη γνώμη από αυτήν που εκφράζει το DHW: την γνώμη του επισφαλούς εργαζομένου και οικονομικού μετανάστη στη Γερμανία. Γιατί πέρα από την «Κολωνία της διαφθοράς», υπάρχει και η Κολωνία του αγώνα και της αυτοοργάνωσης.

 

Photo Credits: Supply and demand by thecitizen_dv

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s